Biologische Olijven Kalamata zonder Pitvan Epikouros6 x 320grBIO en Demeter-keurmerkEpikouros is een Grieks landbouwbedrijf dat boeren ondersteunt in het produceren van onder andere deze olijven. Alle producten van de Griekse boeren komen samen in de fabriek van Epikouros, waar ze behalve deze heerlijke olijven, ook antipasti en olijfolie maken.
Spaghetti alla Puttanesca
Omschrijving:
20 minuten
2 personen
Ingrediënten:
6 ansjovisfilets;
1 teentje knoflook;
1 blik gepelde tomaten;
100 gram kalamata-olijven zonder pit;
een halve of 1 gedroogd rood pepertje;
bladpeterselie;
200 gram spaghetti;
1 eetlepel kappertjes;
1 eetlepel olijfolie.
Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Plet het teentje knoflook, snij het in kleine stukjes en laat het zachtjes bakken in de olijfolie. Doe de ansjovisfilets erbij en wacht tot ze "smelten". Verkruimel het pepertje eroverheen. Voeg dan de gepelde tomaten toe. Maak (bijv. met een houten lepel) de tomaten stuk en doe dan de kappertjes en de in stukjes gesneden olijven erbij.
Laat 10-15 minuten pruttelen. Kook ondertussen de spaghetti in ruim kokend water volgens de aangegeven tijd op de verpakking.
Hak de bladpeterselie fijn (alleen de blaadjes). Meng de spaghetti goed met de saus en dien het gerecht op met de gehakte peterselie eroverheen!
Recept: Welmoed Wijma
Tapenade met kalamata-olijven en gedroogde tomaatjes
15 min. (+ 15 minuten weektijd voor de tomaatjes)
2-4 personen
Ingrediënten
75 gram kalamata-olijven zonder pit
8 gedroogde tomaatjes
4 ansjovisfilets
1 teen knoflook
1 eetlepel citroensap
half handje fijngehakte bladpeterselie
1 eetlepel olijfolie
half gedroogd rood pepertje
Met dit recept maak je in een handomdraai zelf een heerlijke tapenade!
Bereiding:
Week de gedroogde tomaatjes 10 -15 minuten in lauwwarm water. Hak de geweekte en uitgelekte tomaatjes zo fijn mogelijk, evenals de kalamata-olijven, de ansjovis en het teentje knoflook. Voeg daarna het verkruimelde gedroogde pepertje en het citroensap toe. Maak het geheel smeuïg met de olijfolie. Lekker als deze olijfolie uit het potje ansjovis komt!
Heb je een keukenmachine, gebruik die dan om alles fijn te maken en voeg als laatste de olijfolie en de citroensap toe. Roer de gehakte basilicum of peterselie erdoor en serveer het op vers brood. Ook lekker door een (pasta)salade!
Wijntip:
Bij deze hartige tapenade past volle warme rioja, zoals de rioja Azabache.
Deze gerechten komen van de website van de Nieuwe Band
Het Demeter keurmerk: Wat houdt dat in?
Demeter is de godin van de vruchtbaarheid. Haar naam is niet voor niets verkozen tot keurmerk van producten uit de biodynamische landbouw.Bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei staan centraal in de bd-landbouw. Net als in de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar Demeter-boeren gaan verder: 100% biologisch. Er wordt gebruik gemaakt van vercomposteerde biologische mest, biologisch stro en biodynamisch veevoer van eigen bedrijf.Demeter-boeren gaan ook op andere terreinen een stap verder: 100% dynamisch.
De bodem
De bodem kun je zien als een levend organisme. Demeter-boeren bemesten dan ook om de bodem te voeden. Dat gebeurt onder meer met gecomposteerde mest. Deze mest wordt opgenomen door het bodemleven. Langzaam komen dan voedingsstoffen vrij voor de planten. Verse mest wordt direct door de planten opgenomen.
Daarnaast werken Demeter-boeren met een ruime vruchtwisseling. Dit betekent dat een gewas maar eens in de vijf tot zeven jaar op hetzelfde stuk grond mag worden verbouwd. Op Demeter-bedrijven zie je daarom meestal een ruime diversiteit aan gewassen. Zo neemt de vitaliteit en weerbaarheid van planten toe en de kans op ziekten en plagen af.Demeter-producten krijgen de tijd om te groeien en om af te rijpen. In de bd-landbouw wordt met speciale preparaten gewerkt om de levenskracht van de producten te ondersteunen.
Planten en dieren
Voor Demeter-boeren hebben planten en dieren allemaal hun eigen karakter. Dit karakter wordt behouden of zelfs versterkt. Koeien houden hun horens. Kippen houden hun snavels. En er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van zaadvaste rassen. Dit zijn planten die zich door eigen zaadproductie kunnen voortplanten. Evenwichtige planten die volwassen kunnen worden. Dat geeft voeding met karakter. Vol met levenskracht.
De mens
Ook alle boeren zijn verschillend. Iedere boer gaat zijn eigen ontwikkelingsweg. En die heeft een wisselwerking met de bedrijfsvoering. Bd-boeren kunnen daarbij worden ondersteund door een coach in het project BD-Beroepsontwikkeling van de BD-Vereniging.