Biologische Tarwegriesmeel durum dubbelgemalen van IL CERRETO
10 x 1 kg
BIO en Demeter-keurmerk
Een eeuwenoud graanmeel, gemalen met stenen, om alle eigenschappen van het oorspronkelijke graan te behouden: dat is het biologische biodynamische Turanicum tarwemeel van Il Cerreto, rechtstreeks gemalen op de boerderij, zodat het vers en nog steeds geurig bij onze trouwe klanten thuis aankomt.
Om de biodiversiteit en de tradities van het gebied te beschermen, verwerken we ook oergranen volgens de biologische biodynamische methode. De principes van deze landbouw zorgen ervoor dat de toch al opmerkelijke eigenschappen van deze granen worden versterkt en geconsolideerd: we gebruiken geen onnatuurlijke stoffen, zoals herbiciden of kunstmest, en we forceren de zaadontwikkeling ook op geen enkele andere manier. Bovendien bewaren we elk jaar een deel van de oogst om te planten, zodat de planten zich optimaal aanpassen aan onze bodem.
Producten afgeleid van oergranen, zoals dit meel, maar ook eenkoornmeel, worden geclassificeerd als lichter en gemakkelijker verteerbaar. Bovendien bevatten deze granen, in tegenstelling tot tarwe die als "modern" wordt beschouwd, gluten met inferieure technologische eigenschappen in vergelijking met moderne tarwevariëteiten, met minder sterkte en elasticiteit, maar die wel gunstig zijn voor een betere gastro-intestinale tolerantie van de producten. Helaas is er de laatste jaren een zorgwekkende toename van wat bekend staat als glutensensitiviteit, en het consumeren van deze variëteiten zou het risico op het ontwikkelen ervan kunnen voorkomen.
Nog iets over oud graanmeelOns steengemalen oergranenmeel is gemaakt van Turaanse tarwe, een oergraan afkomstig uit Khorasan, een regio in Iran. Dit meel, doordrenkt met de aroma`s en smaken van vervlogen tijden, is bijzonder geschikt voor het maken van pasta : daarom vindt u het, gecombineerd met Senatore Cappelli-tarwe, terug in onze oergranenpasta. Omdat het een zeer veelzijdige meelsoort is, leent het zich uiteraard voor een breed scala aan bereidingen, van brood en pizza tot zachte cakes en koekjes.
Vanwege de eigenschappen van oud tarwemeel is de elasticiteit van het meel lager dan die van andere biologische meelsoorten , en ook de sterkte is lager. Deze varieert tussen de 50 en 90-100 W. Om deze reden kan het zijn dat voor het maken van deeg met oud tarwemeel meer water nodig is dan aangegeven in recepten die het gebruik van meelsoorten van moderne granen aanbevelen.