Biologische Emmermeel half-volkoren van IL CERRETO
10 x 1 kg
BIO en Demeter-keurmerk
Halfvolkoren speltmeel is een product dat geschikt is voor zowel hartige als zoete gerechten . Door de aard van de graansoort waarvan het afkomstig is, is dit biologische biodynamische meel bijzonder goed verteerbaar, heeft het een laag glutengehalte en een hoger eiwitgehalte dan andere tarwesoorten.
De eigenschappen van emmertarwemeel weerspiegelen die van het graan zelf: vergeleken met andere soorten meel is het bijzonder verteerbaar. Hoewel gluten nog steeds in bepaalde hoeveelheden aanwezig zijn, is het lager dan in andere tarwesoorten. Volgens sommige onderzoeken lijkt dit te zorgen voor een betere gastro-intestinale tolerantie van de producten, waardoor het risico op glutensensitiviteit, een gevoeligheid voor het eiwit die de laatste jaren steeds vaker voorkomt bij de bevolking, afneemt.
Het emmermeel van Il Cerreto is ook biologisch en biodynamisch, twee van de landbouwmethoden waarop onze boerderij is gebaseerd. De activiteiten die bijdragen aan de productie van granen en andere producten zijn erop gericht duurzaam te zijn: voor het milieu, voor de mens en voor de natuur als geheel. Er worden geen chemische meststoffen of herbiciden gebruikt, en de groeiprocessen worden op geen enkele manier buiten de natuurlijke grenzen gedwongen. Het resultaat is voedsel dat gezond is, zowel voor het systeem waarin het groeit als voor degenen die het consumeren, en dat bovendien een intensere smaak en een uitstekende voedingswaarde heeft in vergelijking met voedsel dat via intensievere teelt wordt geteeld.
Dankzij de biologische molen op het bedrijf zelf worden de granen die we oogsten lokaal gemalen. Net als bij andere biologische en biodynamische meelsoorten ondergaan de zaden een grondig reinigingsproces, gevolgd door pellen en malen.
Hoe gebruik je halfvolle speltmeel?Als we kijken naar de etymologie van het generieke woord farina, lijkt het erop dat het afstamt van farro, een graansoort die al sinds de oudheid wordt verbouwd en die zijn naam gaf aan het meel bij uitstek.
Het gebruik van speltmeel is de laatste tijd herontdekt, dankzij een grotere waardering voor oeroude granen en langzamere, zorgvuldigere bereidingsmethoden. Hoewel deze processen tijdrovend zijn, schrikken ze niet af bij mensen die op zoek zijn naar een gezond en duurzaam dieet en die er juist van genieten om met dit meel te bakken.
Halfvolkoren speltmeel is geschikt voor zowel zoete als hartige bereidingen. Gezien het lage glutengehalte adviseren wij onervaren deegmakers om het eerst te mengen met zachte tarwebloem . Zo verkrijgen ze met minder moeite uitstekende gerezen producten.