Biologische Eenkoren volkorenmeel van IL CERRETO
10 x 1 kg
BIO en Demeter-keurmerk
Heerlijke zoete lekkernijen zoals cakes, taarten en koekjes, maar ook geurige focaccia en geurig brood: volkoren eenkoornmeel is een ingrediënt in talloze recepten en brengt al zijn buitengewone eigenschappen en aroma`s met zich mee. Biologische en biodynamische landbouw garanderen bovendien een hoogwaardig en gezond product, zowel voor het milieu als voor de consument.
Van alle speltsoorten bevat eenkoorn het hoogste percentage vezels , maar tegelijkertijd het laagste glutengehalte (slechts 7%). Volkorenmeel gemaakt van eenkoorn is daardoor gemakkelijker te verteren door mensen met een glutenintolerantie ; de vezels in het graan fungeren ook als darmreinigers, waardoor het risico op slijmvliesontsteking afneemt.
Volkoren eenkoornmeel is rijk aan eiwitten en carotenoïden en heeft een lage glycemische index , wat betekent dat het bloedsuikerpieken beperkt en gunstig is voor mensen die een specifiek dieet volgen, zoals mensen met diabetes. Deze graansoort behoort ook tot de meest verteerbare granen , waardoor het geschikt is voor baby`s die net gespeend zijn en voor ouderen.
Tot slot is eenkoorn een van de oergranen die we hebben gekozen om te telen in de Toscaanse streek Il Cerreto. We geven de voorkeur aan oergranen om de biodiversiteit en het historische en culturele erfgoed van het gebied te beschermen: deze granen zijn moeilijk te standaardiseren, waardoor een oergranenmeel het jaar daarop nooit meer hetzelfde zal zijn. Deze herontdekte granen zijn genetisch intact en hebben zich onafhankelijk kunnen aanpassen aan klimaatverandering zonder verlies van voedingsstoffen, maar wel met behoud van hun verteerbaarheid en kwaliteit.
Eenkoorn tarwemeel: hoe te gebruiken:Biologisch biodynamisch eenkoornmeel heeft een kenmerkende geur die het bijzonder geschikt maakt voor bakproducten , waardoor het al zijn smaken vrijgeeft. Het leent zich voor zowel zoete als hartige bereidingen, van taart tot pizza, zelfs klassiek brood, wellicht voor een heerlijk, gezond ontbijt.
Biologische steengemalen meelsoorten gemaakt van oergranen hebben, vergeleken met meelsoorten gemaakt van moderne tarwevariëteiten, een lager glutengehalte, wat zich vertaalt in minder stevigheid en elasticiteit – respectievelijk 50% en 25% lager. Dit zorgt voor een zekere verdraagzaamheid voor mensen met een glutenintolerantie en maakt de producten beter verteerbaar, maar het kan minder ervaren bakkers afschrikken. We raden aan om te experimenteren met kneden door dit volkoren eenkoornmeel te mengen met onze Gentil Rosso Type 1 oerzachte tarwebloem , zodat u even goede gerezen producten kunt verkrijgen, maar met minder moeite.
Enkele nuttige tips: aangezien de oogst elk jaar anders is vanwege de kenmerken van onze landbouw, kunnen we voor meel van oude granen een reeks sterktes aanhouden, variërend van 50 tot 90-100 W. Daarom heeft u ook iets meer water nodig dan de in de recepten aangegeven doseringen.