• 100012640 Artikel nummer:
Spaghetti Emmer Bloem  van Castagno, 12x 500 gr.
Merk
Castagno
Keurmerk
BIO
Land
Italië
Inhoud
500 g
Minimumafname
12
Adviesprijs per stuk
€ 3,44 (excl. 9% BTW)
€ 3,75
( incl. 9% BTW)
Adviesprijs minimumafname
€ 41,28 (excl. 9% BTW)
€ 45,00
( incl. 9% BTW)
Korting
14%
Aanbieding
€ 35,32 (excl. 9% BTW)
€ 38,50
( incl. 9% BTW) 

Biologisch Emmer (Oerspelt) Spaghetti Bloem van Castagno

12 x 500 gr

Bio-keurmerk


Pasta van een Italiaans familiebedrijf. Bijzonder vol van smaak.

Deze pasta wordt gemaakt van wat de Italianen “Farro” noemen. Het gaat hierbij om een oudere tarwesoort, die “Emmer” heet. Emmer is een harde (durum) tarwesoort en spelt is een “zachte`` tarwesoort. De smaak en het mondgevoel van emmer-pasta zijn daarmee ook anders dan die van spelt.

Speltpasta van Castagno heet nu “emmer-pasta”

Op de etiketten waar voorheen "spelt" stond, staat nu "emmer-pasta". We hebben dit aangepast omdat er al jaren sprake was van een spraakverwarring. Dat zit zo: deze pasta’s van Castagno worden gemaakt van wat de Italianen "Farro" noemen. Dit werd altijd vertaald als "spelt", maar het blijkt om een oudere tarwesoort te gaan, die "emmer" heet. En, hoewel deze soorten sterk verwant met elkaar zijn, zijn ze niet hetzelfde. Emmer is een "harde" (durum) tarwesoort en spelt is een "zachte" tarwesoort. De smaak en het mondgevoel van emmer-pasta zijn daarmee ook anders dan die van spelt.

Voor de duidelijkheid: alleen de naam van de speltpasta is veranderd, verder zijn de ingrediënten en samenstelling ongewijzigd en is de pasta is nog steeds van dezelfde mooie kwaliteit die we van Castagno kennen.

We zijn ons er van bewust dat spelt inmiddels een veel bekendere naam is dan emmer. Aan de andere kant, zo`n tien jaar geleden was spelt nog een onbekende tarwesoort. Omdat wij het belangrijk vinden deze tarwesoort bij de juiste naam te noemen, hebben we Castagno gevraagd de namen van de speltpasta’s te veranderen in emmer-pasta. Ter verduidelijking staat er nu ook op het etiket: "emmer, oerspelt".

Voor meer info, bekijk de site van de fabrikant: Castagnobruno.it

EMMER-BLOEM* (variant dicoccum).

* Van biologische herkomst
Met HOOFDLETTERS weergegeven ingrediënten zijn allergenen.

Castagno: passie voor pasta

Biovoordeel kiest voor Castagno omdat:

  • de familie Castagno al drie generaties lang met kennis en passie biologische pasta maakt;

  • Castagno het graan rechtstreeks van de boeren koopt en ze direct contact van grote waarde vinden;

  • het bedrijf zelf energie opwekt met een eigen waterkrachtcentrale;

  • het graan met een eigen graanmolen gemalen wordt waardoor de kwaliteit en de voedingswaarde van de pasta optimaal zijn.

De Piemonte: genieten van lekker eten...

In het Noord-westen van Italië ligt de prachtige, bergachtige streek de Piemonte. Van de Piemontezen wordt wel gezegd dat ze geobsedeerd zijn door gastronomie en veel beroemde heerlijke gerechten en ingrediënten komen dan ook uit deze streek. Hier, niet ver van Turijn, leidt Bruno Castagno zijn familiebedrijf.

De Castagno’s houden zich, verspreid over drie generaties, al bijna een eeuw lang bezig met de finesses van het pasta maken. Bruno’s vrouw Maria Giustina, zoon Pietro en dochters Franca en Bruna hebben allemaal hun eigen taak in de pastamakerij. Dat hier sprake is van een familiepassie is wel duidelijk.

Biologische traditie

De Castagno’s kunnen putten uit een indrukwekkende hoeveelheid kennis en ervaring in het maken van allerlei soorten pasta en werken al heel lang biologisch. Tegen de verdrukking van de jaren zestig van de vorige eeuw in, toen kunstmest, chemicaliën en versnelde productieprocessen hun intrede deden, bleven zij overtuigd van hun traditioneel verbouwde biologische granen en traditionele productieprocessen en hielden daar koppig aan vast. Duurzaamheid is in het algemeen belangrijk in het bedrijf, zo wekken ze zelf energie op met een eigen waterkrachtcentrale.

penne tricolore van Castagno

Het enthousiasme en de experimenteerdrift van de familie heeft geleid tot een enorm uitgebreid assortiment pasta in allerlei vormen en smaken!

Het maken van pasta van generatie op generatie

Bruno''s vader, Pietro Castagno, begon al in 1912 met het malen van granen in zijn eigen molen. Dit deed hij om zijn pasta van vers meel te kunnen maken. De familie houdt deze werkwijze nog steeds in ere. Ze hebben hun eigen molen en zijn er trots op dat ze elke stap in het productieproces beheersen en op deze manier in elke fase invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van hun pasta.

de familie Castagno

Zo is het volkoren meel dat Castagno met hun molen maakt ook echt 100% volkoren.Franca vertelt hoe uniek dit is: "Bij ander volkoren meel is het percentage vaak 92-94%. Omdat de meest voedzame eigenschappen in het buitenste vlies van het graan zitten, vinden we het belangrijk dat er niets verloren gaat. Onze molen is erop ingericht dat alle deeltjes in het meel blijven tijdens het malen. Het graan gaat er in en komt er in pure gemalen vorm uit". Dit is ook de reden waarom volkoren pasta van Castagno net een slag donkerder is dan de meeste volkoren pasta.

Van het verse meel maakt de familie meteen deeg, wat vervolgens vacuüm wordt gehouden. Deze werkwijze heeft een gunstige invloed op de smaak en kwaliteit: het deeg wordt niet te warm, en krijgt een stevige en elastische structuur. Nadat het deeg vervolgens in de juiste vorm is gesneden, wordt het bij een lage temperatuur langzaam gedroogd. Dit zorgt voor een mooie pasta die alle belangrijke smaakeigenschappen behouden heeft, en na het koken lekker stevig blijft.

Rechtstreeks van de boer

De familie koopt al het graan voor hun pasta rechtstreeks van de boeren zelf. Franca vertelt dat dit directe contact belangrijk is voor de familie. "We vinden het belangrijk om op directe en coöperatieve wijze handel te drijven en op persoonlijke voet te staan met de mensen van wie we ons graan kopen".

één van de boeren die aangesloten zijn bij Castagno

Het meeste graan komt van zo’n veertig boeren uit Italië. Zo komt de spelt uit Toscane en Umbrië en halen ze hun durum tarwe van Sicilië, want hier komt volgens de familie de tarwe met de beste smaak, geur en de mooiste kleur vandaan! Voor sommige granen, die niet in Italië verbouwd worden, zoals quinoa, kamut en amaranth, moeten ze uitwijken naar andere landen.

Pasta met smaak

Castagno vindt het ook belangrijk om veel variëteit te bieden in smaak en voedingswaarde. Daarom kiezen ze voor meerdere soorten granen om pasta van te maken. Zo maken ze pasta van amaranth, kikkererwten, mais, quinoa, spelt en kamut.

Sommige pasta''s worden extra op smaak gebracht met kruiden en groente. Ook hierin maakt Castagno alleen gebruik van de beste ingrediënten. "We willen dat wat je proeft echt is en gebruiken geen onnatuurlijke smaakmakers.", zo zegt Franca. "Ook gebruiken we absoluut geen kruiden- of groentepoeders. In deze poeders wordt namelijk vaak van alles meegemalen, zoals takjes, vergeelde bladeren en restjes. Wij gebruiken alleen de goede delen van een kruid of groente en voegen deze als stukjes of in de vorm van gedroogde blaadjes toe". Deze "gekruide" pasta''s hebben volgens Franca in principe geen saus meer nodig. Sprenkel er wat van je beste olijfolie over, voeg eventueel nog wat Parmezaanse kaas toe, en je hebt een heerlijke "primi" (Italiaanse eerste gang), of een snelle maaltijd of lunch.

pasta op vork Castagno

Labels

Om de kwaliteit van de Castagno-pasta op de verpakking extra onder de aandacht te brengen, wordt er nu ook op de verpakking vermeld wat langzaam drogen bij Castagno betekent: de pasta wordt in 32 uur langzaam gedroogd bij 30-42°C .

Er is nu een duidelijk onderscheid in soorten pasta''s bij Castagno door het gebruik van nieuwe labels:

Gele labels: traditionele Italiaanse pasta. Pasta''s gemaakt van alleen durum tarwe.

Groene labels: Vegetables. Pasta''s gemaakt met groente en kruiden, bijvoorbeeld Durum tarwe-pasta bloem met basilicum.

Rode labels: One cereal. Pasta''s gemaakt van één graansoort anders dan durum tarwe, bijvoorbeeld de maïs-pasta.

Bruine labels: Fantasy. De speciale pasta''s gemaakt met bijvoorbeeld spirulina. Onder deze kleur vallen ook de pasta''s met (bijmenging van) quinoa.

Blauwe labels:deze kleur wordt gebruikt voor het durum tarwemeel en de durum-bloem.

Zie ook informatie van onze leverancier van Castagno producten de nieuwe band

Castagno, biologische pasta, biologische spaghetti, emmer-pasta, oer-spelt
Allergeen
Waarde
Cacao
Gegarandeerd niet aanwezig
Ei
Gegarandeerd niet aanwezig
Glutamaat
Gegarandeerd niet aanwezig
Gluten
Aanwezig
Kippenvlees
Gegarandeerd niet aanwezig
Koriander
Gegarandeerd niet aanwezig
Lactose
Gegarandeerd niet aanwezig
Lupine
Gegarandeerd niet aanwezig
Maïs
Gegarandeerd niet aanwezig
Melk
Gegarandeerd niet aanwezig
Mosterd
Gegarandeerd niet aanwezig
Noten
Gegarandeerd niet aanwezig
Peulvruchten
Gegarandeerd niet aanwezig
Pindas
Gegarandeerd niet aanwezig
Rundvlees
Gegarandeerd niet aanwezig
Sesam
Receptuurvrij (sporen zijn mogelijk)
Soja
Receptuurvrij (sporen zijn mogelijk)
Sulfieten
Gegarandeerd niet aanwezig
Varkensvlees
Gegarandeerd niet aanwezig
Selderij
Gegarandeerd niet aanwezig
Schaaldieren
Gegarandeerd niet aanwezig
Vis
Gegarandeerd niet aanwezig
Weekdieren
Gegarandeerd niet aanwezig
Wortel
Gegarandeerd niet aanwezig
Rauwemelk
Geen informatie beschikbaar
Vegetarisch
Geen informatie beschikbaar
Veganistisch
Geen informatie beschikbaar
Fair
Geen informatie beschikbaar
Voedingswaarden per 100 gram of 100 ml *
Energie
1509 kJ
Energie
356 kcal
Eiwit
11,00 gram
Koolhydraten
72,00 gram
Suikers
3,20 gram
Vet
2,00 gram
Vet verzadigd
0,50 gram
Voedingsvezel
0,00 gram
Zout
0,00 gram
* = n.b. = niet beschikbaar

Fabrikanten