Biologische Kauwgom Spearmint van Chicza10 x 30 grBio-keurmerkEen primeur in Nederland: de eerste biologische en 100% biologisch afbreekbare kauwgom met spearmintsmaak!In diverse oude culturen werd er al gekauwd op zoiets als kauwgom. Zo kauwden de Grieken op mastiek en de Noord-Amerikanen op gom van een sparrenboom. De Maya’s en Azteken gebruikten het sap van de Sapodilla en noemden het Tzictli. In Mexico wordt nog steeds op deze "chicle" gekauwd!De Sapodilla (Manilkara Zapota) is een 40 meter hoge boom met een doorsnee tot wel een meter. Lokaal wordt de boom Chicozapotes genoemd. In El Gran Petén, het tropische regenwoud van Mexico, Belize en Guatemala is het de meest voorkomende boom. Tijdens het regenseizoen trekken de "chicleros" (gomtappers) het regenwoud in van Yucatan om het sap van de Sapodilla af te tappen. ’s Ochtends vroeg beginnen ze hun zware werk met het zorgvuldig inkerven van de bomen zodat er zig-zagsgewijs gootjes ontstaan. De hars looptrechtstreeks in een zak, die onderaan de gootjes wordt gehangen. Eén keer per week komen alle chicleros in de regio bij elkaar om de verzamelde hars te verwerken. Terwijl de chicleros bijpraten wordt de hars langzaam gekookt. Er wordt continu geroerd en gezeefd om de gombasis schoon en dik te maken. Ervaren tappers weten zo de ideale consistentie en elasticiteit te bereiken. Voor veel van de 8000 Mayafamilies in Yucatan is dit de enige (duurzame) inkomstenbron. Voor de chicleros is het regenwoud van levensbelang, wat maakt dat ze zich opstellen als beschermers van het woud. De instandhouding van het regenwoud is voor hen ook een economische noodzaak. Als de chicle er niet was, zou de houtindustrie en (daarmee) de vernietiging van het regenwoud het enige alternatief zijn.
Biologische kauwgom van Chicza
De kauwgom van Chicza is 100% biologisch en 100% afbreekbaar! De kauwgom wordt gemaakt van het sap van de Sapodilla, een 40 meter hoge boom met een doorsnee tot wel een meter. Er zijn vier lekkere smaken: pepermunt, spearmint, limoen en cinnamon. De smaak is misschien wat minder sterk dan je gewend bent, en de kauwgom is wat taaier. Even wennen, maar veel mensen zijn om nadat ze een pakje geprobeerd hebben!
biologische en afbreekbare kauwgom
Gom tappen
In veel oude culturen werd er al gekauwd op zoiets als kauwgom. Zo kauwden de Grieken op mastiek en de Noord-Amerikanen op gom van een sparrenboom. De Maya’s en Azteken gebruikten het sap van de Sapodilla en noemden het Tzictli. In Mexico wordt nog steeds op deze "chicle" gekauwd en daar komt de naam Chicza dan ook vandaan.
In El Gran Petén, het tropische regenwoud van Mexico, Belize en Guatemala is de Sapodolla de meest voorkomende boom. Tijdens het regenseizoen trekken de gomtappers ("chiclero''s") het regenwoud in om het sap van de Sapodilla af te tappen. ’s Ochtends vroeg beginnen ze hun zware werk met het zorgvuldig inkerven van de bomen zodat er zig-zagsgewijs gootjes ontstaan. De hars loopt rechtstreeks in een zak, die onderaan de gootjes wordt gehangen.
gom tappen
Eén keer per week komen alle chiclero''s in de regio bij elkaar om de verzamelde hars te verwerken. Terwijl ze bijpraten, wordt de hars langzaam gekookt. Er wordt continu geroerd en gezeefd om de gombasis schoon en dik te maken. Ervaren tappers weten zo de ideale consistentie en elasticiteit te bereiken.
Eerlijke handel en bescherming van het regenwoud
Voor veel van de 8000 Mayafamilies in Yucatan is dit de enige (duurzame) inkomstenbron. Voor hen is het regenwoud van levensbelang, wat maakt dat ze zich opstellen als beschermers van het woud. Als de gom er niet was, zou de houtindustrie en (daarmee) de vernietiging van het regenwoud het enige alternatief zijn. Door de Chicleros wordt er nu 1.3 miljoen hectare FSC-regenwoud duurzaam beheerd en bovendien hebben ze een inkomen dat zes keer zo hoog is dan voorheen.
De gomtappers hebben hun eigen fabriek gebouwd en fabriceren de kauwgom volgens het oude recept zoals dat in de 19e eeuw gebruikt werd. Wat je proeft is dus de kauwgom zoals die in die tijd in Amerika gekauwd werd!