• 100081319 Artikel nummer:
Bokashi emmer set grijs van EM, 1 x 2 stk
Merk
Keurmerk
Onbekend
Land
Slovenië
Inhoud
2
Minimumafname
1
Adviesprijs per stuk
€ 63,60 (excl. 21% BTW)
€ 76,95
( incl. 21% BTW)
Adviesprijs minimumafname
€ 63,60 (excl. 21% BTW)
€ 76,95
( incl. 21% BTW)
Korting
9%
Aanbieding
€ 57,77 (excl. 21% BTW)
€ 69,90
( incl. 21% BTW) 

Bokashi emmer set grijs van EM

1 x 2 stk

Wat is bokashi?
Bokashi is het Japans woord voor `goed gefermenteerd organisch materiaal`. De organische resten worden luchtdicht gefermenteerd voor een optimaal fermentatieproces waarbij nuttige stofwisselingsproducten van micro-organisme ontstaan.
Dankzij Bokashi, maak je van je eigen organische resten een optimale bodemverbeteraar.

Waarom Bokashi?
Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren.
Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekte- verwekkende bodem wordt zo een ziekte-onderdrukkende bodem.

Hoe maak ik Bokashi?
Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakte keukenresten en plantenresten.
Start op de bodem van de bokashi emmer met wat bokashi starter te verdelen. Breng je resten altijd in kleine stukjes in de bokashi emmer en druk goed aan. Na iedere laag resten, voeg je nog een kleine hoeveelheid bokashi-starter.
Nadat de keukenemmer vol is, laat je die 2 weken goed afgesloten fermenteren.
Tap dagelijks het bokashi-sap af, dit kan verdund worden 1/100 bij het gietwater of gewoon in de afvoer ter reiniging worden gegoten.
Na 2 weken is de bokashi klaar en kan die in de grond worden ingewerkt.

Hoe weet ik of de Bokashi goed gelukt is?
Na 2 weken mag de inhoud van de Bokashi-emmer verwerkt worden in de tuin. Bij openen bemerk je een zoet zure geur. In sommige gevallen bemerk je ook een soort `schimmel` op de bovenkant van de resten.
Als de Bokashi onaangenaam ruikt, dan liep het fermentatie proces niet helemaal naar wens.

De Bokashi is klaar, wat kan ik daar nu mee doen?
De gefermenteerde resten kunnen het best in de grond worden ingewerkt. Breng de resten in een putje of een geul in de grond, en bedek af met een kleine hoeveelheid aarde. Op die manier werkt het fermentatieproces verder wat zeer gunstig is voor de bodem.
Vermeng je Bokashi (gefermenteerde resten) in de composthoop. Het grote aantal Effecteive Micro-organismen uit de Bokashi, komen de verwerking van de totale composthoop ten goede.
Bij vriesweer kan er niet worden ingewerkt in de grond, vandaar dat je in die periode de gefermenteerde resten kan bewaren onder een zeil. Wissel de lagen Bokashi ook eventueel af met een laag aarde, en creëer zo tegen de lente een eigen gemaakte, zeer voedzame `potgrond`.

Er staat schimmel op mijn Bokashi, is dat normaal?
Een lichte vorm van wat eruit ziet als een schimmel, kan inderdaad voorkomen in de Bokashi-emmer. Dat hoeft op zich zeker geen slecht teken te zijn, in tegendeel.
Gaat de schimmelvorming echter gepaard met een onaangename geur, dan breng je beter de inhoud van de Bokashi-emmer naar de composthoop en begin je opnieuw.

Waarom moet ik bokashi-starter aan de resten in de Bokashi emmer toevoegen?
Door Bokashi-starter aan het organisch materiaal toe te voegen, verdeel je Effectieve Micro-organismen meteen tussen de resten.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn zorgen voor productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
Ze zorgen teven voor een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

Fermenteren in plaats van compost maken!

De binnen composteerder is een uitvinding uit Japan! Bokashi betekent "gefermenteerd organisch materiaal". De Bokashi-methode in een luchtdichte bak is een supersnel verzuringsproces met behulp van effectieve micro-organismen. Wat niet in de normale compost mag, kan hier ook in: alle etensresten, rauw of gekookt, vlees, vis, zuivelproducten, salades. Stop het er gewoon in! Strooi er gewoon het bijgeleverde gist over om het proces te versnellen. Strooi de afgewerkte Bokashi uit in de tuin of bewaar het op een luchtdichte, koele en donkere plaats.

Met de Bokashi keukenemmer fermenteer je eigen keukenafval in huis. Door keukenafval te mengen met een beetje Bokashi-starter (dat ook nog later apart te koop is) ontstaat er waardevol organisch materiaal. De toegevoegde Effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren en dus niet gaat rotten.

Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakt keukenafval en iedere andere soort plantenresten. Bij een goede fermentatie krijgen rotting en stank geen kans.

Bereiding:

1 Snij de keukenresten in stukjesvan ongeveer 5 x 5 cm.

2 Verdeel een kleine hoeveelheid (20 ml) Bokashi-starter op het rooster van de keukenemmer.

3 Strooi een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de emmer.

4 Verdeel opnieuw 20 ml Bokashistarter op de keukenresten.

5 Druk de keukenresten stevig aan.

6 Sluit de Bokashi-keukenemmer (luchtdicht) af met het deksel.

7 Herhaal dit proces tot de emmer vol is.

8 Tap (na ca. een week) dagelijks het verzamelde vocht af. Dit vocht is geschikt als voeding voor kameren tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water.

Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren.

In het toilet en afvoerbuizen werkt het preventief als een natuurlijke ontstopper.

9 Als de emmer vol is, laat hem dan 2 weken met rust zodat de bovenste resten ook gaan fermenteren.

10 De Bokashi is klaar wanneer het een aangename zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn op het oog nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.

11 De resten kunnen nu worden verwerkt in de bodem (in de com- posthoop werkt het als com-postversneller). Graaf een geul (ca. 15 cm diep) tussen de planten en houd 10-15 cm afstand tot de wortels. Schep de Bokashi erin.(ca. 1 kg per m2). Daarna afdekken met aarde. Nu wordt Bokashi omgezet doorhet bodemleven. Ook regenwormen zijn er gek op. Gezond en handig, want dat zijn gratis tuinmannen!

Na het verwerken van Bokashi twee weken wachten met inzaai- en of poten. Bokashi-starter is een microbiële aanjager van het fermentatieproces en bevat Effectieve Micro-organismen. Door Bokashi-starter in laagjes tussen de keukenresten te verdelen, zullen de restenniet rotten maar fermenteren(opwaarderen).

Handig: Bokashi-starter kan ook toegevoegd worden aan potgrond voor (kiem)planten en bloemen.

GESCHIKT

• groente- en fruitresten (schillen, stronkjes, etc)
• citrus- en bananenschillen
• gekookt voedsel
• gekookt (of rauwe) vlees of vis
• kaas & yoghurt
• eierschalen, kleine botjes en graten
• brood (beperkt)
• papieren theezakjes en koffiedik
• bloemen- en plantenresten
• as en asresten (mits zeer goed verdeeld)

ONGESCHIKT

beschimmelde of verrotte resten
vloeibare resten zoals, azijn, soep,sap, melk, olie en water
grote botten
papier
Waarde van GFT-Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.

Bokashi zorgt voor een:

Goede voeding voor het bodemleven.
Ontgiftende werking op de bodem.
Goed leefmilieu voor micro-organismen.
Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
Een verschuiving naar een opbouwende ziekteonderdrukkende bodem.
Een grotere microbiele diversiteit en activiteit.
Waarom fermenteren i.p.v. komposteren?
Mits goed gedaan:
-Ideaal voor Eco-Mensen met een kleine tuin, terras, daktuin of balkon.
-Geen schimmelontwikkeling.
-Geen ongewenste uitzaaiing van zaden.
-Zelfs hardnekkige plantenwortels kunnen niet opnieuw wortel slaan (bijv. Zevenblad oftewel Aegopodium podagraria).

Ingredienten: Bokashi emmer set (2 stuks). Kleur: grijs.

* Van biologische herkomst
Met HOOFDLETTERS weergegeven ingrediënten zijn allergenen.
Bokashi emmer set grijs, EM, 8717677723546, aanbieding, voordeel, korting
Allergeen
Waarde
Cacao
Geen informatie beschikbaar
Ei
Geen informatie beschikbaar
Glutamaat
Geen informatie beschikbaar
Gluten
Geen informatie beschikbaar
Kippenvlees
Geen informatie beschikbaar
Koriander
Geen informatie beschikbaar
Lactose
Geen informatie beschikbaar
Lupine
Geen informatie beschikbaar
Maïs
Geen informatie beschikbaar
Melk
Geen informatie beschikbaar
Mosterd
Geen informatie beschikbaar
Noten
Geen informatie beschikbaar
Peulvruchten
Geen informatie beschikbaar
Pindas
Geen informatie beschikbaar
Rundvlees
Geen informatie beschikbaar
Sesam
Geen informatie beschikbaar
Soja
Geen informatie beschikbaar
Sulfieten
Geen informatie beschikbaar
Varkensvlees
Geen informatie beschikbaar
Selderij
Geen informatie beschikbaar
Schaaldieren
Geen informatie beschikbaar
Vis
Geen informatie beschikbaar
Weekdieren
Geen informatie beschikbaar
Wortel
Geen informatie beschikbaar
Rauwemelk
Geen informatie beschikbaar
Vegetarisch
Geen informatie beschikbaar
Veganistisch
Geen informatie beschikbaar
Fair
Geen informatie beschikbaar

Fabrikanten