Biologische Appelcider Halfzoet, 3,0 % Alc.van Côteaux Nantais6x 750 mlBIO KeurmerkNaar Normandische traditie, half zoet getypeerd, gemaakt uit speciale ciderappels.Al meer dan een halve eeuw telen de Bretonse fruittelers van Côteaux Nantais op 64 hectare meer dan 29 verschillende soorten fruit. De vruchten worden vakkundig met de hand geplukt waarbij alleen de echt rijpe vruchten geplukt worden. Op die manier krijgen de producten een zo hoog mogelijk natuurlijk suikergehalte en de allerbeste smaak. Alle producten van Côteaux Nantais kenmerken zich dan ook door hun frisheid, aroma en volle smaak.
Côteaux Nantais: Bretonse, ambachtelijke fruittelers
De Nieuwe Band (en ook Biovoordeel) kiest voor Côteaux Nantais omdat:
Ze al dertig jaar volledig biologisch werken, en de laatste vijftien jaar zelfs biologisch-dynamisch;
De mensen van Côteaux Nantais met veel zorg en vakmanschap hun fruit telen en plukken;
De producten van bijzonder hoge kwaliteit zijn en bekend staan om hun volle aroma en hun frisheid.
Al meer dan een halve eeuw telen de fruittelers van Côteaux Nantais meer dan 29 verschillende soorten appels, peren, aardbeien, kiwi’s, perziken en pruimen. De boomgaarden liggen in het zuidwesten van Bretagne. Dertig jaar geleden zijn ze omgeschakeld naar biologische fruitteelt en na veel ervaring en onderzoek hebben ze zich sinds ruim vijftien jaar op de biologisch-dynamische (Demeter) fruitteelt toegespitst.
Een Demeter-boomgaard herken je aan de vele bijen, hommels en vlinders. Deze kwetsbare insecten voelen zich thuis omdat een Demeter-fruitteler geen chemischsynthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt; ook voor de natuurlijke spuitmiddelen gelden strengere eisen dan bij de biologische fruitteelt.
Met de hand geplukt
De vruchten wordt vakkundig met de hand geplukt waarbij alleen de echt rijpe vruchten geplukt worden. Op die manier krijgen de producten een zo hoog mogelijk natuurlijk suikergehalte en de allerbeste smaak. Alle producten van Côteaux Nantais kenmerken zich dan ook door hun frisheid, aroma en volle smaak.
appels plukken
vers geplukte appels
Bomvol fruit
In de jaren zeventig begonnen de mensen van Côteaux Nantais met het maken van appelcider en appelsap om geen beschadigd fruit te verspillen. Na een tijdje werden ze hier zo goed in, dat ze zich er steeds meer op gingen richten en gingen ze ook compotes en fruitbeleg maken. Nu staan ze bekend om hun vakmanschap in het maken van deze heerlijke producten. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder dat ze hun cider nu van hand-appels maken en niet van cider-appels. Hierdoor hoeven ze geen suiker toe te voegen en heeft de cider van zichzelf een pure smaak en een heerlijk vol aroma.
Ondertussen heeft het team maar liefst 94 hectare boomgaarden, verspreid over Bretagne. Het voordeel hiervan is dat het risico minder groot is op een volledige misoogst door hagel.
Côteaux Nantais teelt oude rassen, en probeert ook nieuwe soorten uit. Ze letten hierbij op het klimaat en op de bodem en komen zo tot sterke bomen die heerlijk fruit geven. Ook telen ze veel verschillende soorten binnen één boomgaard om de kans op ziektes te verkleinen.
boomgaarden van Côteaux Nantais
Natuurlijke boomgaarden
Tussen de bomen staat gras met verschillende planten erdoor. Dit beschermt en verrijkt de bodem. Om de boomgaarden heen staan boomwallen van hoge, sterke bomen die de fruitbomen tegen de wind beschermen en een plek bieden voor veel vogels en andere dieren. In de boomgaarden staan bijenkasten om de fruitbomen te bevruchten.
bijen en bloesem