Biologisch Arenga Palm Sugar van Masarang12 x 250 gram Bio-KeurmerkPalmsuiker is een suiker met veel aroma die veel mineralen bevat en langzamer in het bloed wordt opgenomen dan rietsuiker. De structuur is vergelijkbaar met die van basterdsuiker en dus heel geschikt om mee te bakken. De Nieuwe Band kiest voor de biologische palmsuiker van Masarang, afkomstig van boeren uit de Indonesische regio Minahasa. De organisatie beschermt het regenwoud en helpt de boeren aan een beter leven. Palmsuiker is een tropisch suiker, gemaakt van het verse sap van de Indonesische Arenga palm.De palmen worden door de Masarang aangeplant binnen het bestaande bos. Suikerpalmen kunnen alleen in een divers regenwoud groeien, waarin veel verschillende andere planten en dieren leven. Een aantal jaren nadat de boom is aangeplant, kan er dagelijks sap afgetapt worden door een dun plakje van een tak af te snijden. Volwassen bomen produceren op die manier zo`n 20 tot 30 liter sap per dag, met een suikerconcentratie van ongeveer 11 %. Dit tappen schaadt de bomen niet en het sap kan daarna verwerkt worden tot palmsuiker. Het oogsten van het sap van de boom is een handmatig proces dat zorgt voor veel banen voor kleine boeren. Het inkomen van deze palmtappers is veel hoger dan dat van gewone kleine boeren.