Biologische Witte Balsamico-Azijn, Condimento van Guerzoni6 x 250 mlBio-keurmerkItaliaanse biologische balsamico azijn.Zacht enigszins zoet van smaak.Heerlijk in salades en sauzen.Balsamico is Italiaans voor ‘heilzaam’ (verzachtend). De azijn werd vroeger gebruikt als geneesmiddel voor de luchtwegen en er werd zelfs van beweerd dat het de doden tot leven kon wekken. In meer overdrachtelijke zin is het zeker zo dat het de meest uiteenlopende gerechten slechts met een paar drupjes enorm kan doen opleven. Een goede balsamico kenmerkt zich in smaak door een mooi samenspel van zoet, zuur, fluweel en pit en is in substantie wat stroperiger dan andere azijnen.De bereiding van de azijn begint met de most van witte trebbianodruiven. Deze druiven komen traditioneel uit de streken Modena of Reggio Emilia. Deze worden verwarmd en zo telkens meer geconcentreerd tot er een donkerbruine siroop ontstaat. Vervolgens wordt hier wijnazijn aan toegevoegd om de gisting op gang te brengen. Deze vloeistof heeft drie jaar nodig om azijn te worden en daarna begint het rijpingsproces pas. In deze rijpingsfase wordt de azijn telkens aangelengd met uitgerijpte azijn.Balsamico doet iets heerlijks met frambozen en aardbeien als je ze omschept met een paar eetlepels balsamico en dit een uurtje laat inwerken. Een klein scheutje over (vanille-)ijs doet het ook heel goed. Enkele druppels over gegrilde groente (samen met wat goede olijfolie) haalt de smaak enorm op. Probeer ook eens een drupje in een glas prosecco (Italiaanse mousserende wijn). Of doe een eetlepel door de tomatensaus voor over de pasta. Een scheut balsamico-azijn door goede olijfolie is ook heel lekker om brood in te dippen. Voor bij de borrel of als simpel voorgerecht.