• 100010134 Artikel nummer:
Basmati Rijst Wit van De Nieuwe Band, 8x 500gr
Merk
De Nieuwe Band
Keurmerk
Demeter
Land
India
Inhoud
500 g
Minimumafname
8
Adviesprijs per stuk
€ 3,17 (excl. 9% BTW)
€ 3,45
( incl. 9% BTW)
Adviesprijs minimumafname
€ 25,32 (excl. 9% BTW)
€ 27,60
( incl. 9% BTW)
Korting
13%
Aanbieding
€ 21,93 (excl. 9% BTW)
€ 23,90
( incl. 9% BTW) 

Biologische Witte Basmatirijst (fair) van de Nieuwe Band

8 x 500gr

Demeter-keurmerk


(H)eerlijke basmati-rijst, afkomstig van een prachtig project. Geen Fairtrade-logo, maar dubbele premie voor de boeren!

De basmatirijst van de Nieuwe Band komt uit Noord-India en wordt verbouwd door ruim 1800 biologisch werkende boeren van de Federation of Small Farmers of Khaddar Area. De rijst wordt verwerkt door Sun Star Overseas. De Nieuwe Band heeft ervoor gekozen om geen fairtrade-logo op de verpakking te zetten, vanwege de hoge kosten die daarbij horen. In plaats daarvan betalen we de boeren een bijna dubbele Fairtrade-premie waardoor de boeren uiteindelijk meer verdienen.

Ingrediënten:
basmatirijst**^.

** Van biologisch dynamische herkomst
^ Volens fairtrade-normen verhandeld


Land van herkomst (ingrediënten): India

Naar website De Nieuwe Band.

Fairtrade basmatirijst uit Noord-India van De Nieuwe Band

Biovoordeel kiest voor Sunstar Overseas omdat:

  • Sunstar wereldwijd het eerste bedrijf is dat basmatirijst uit India levert die biologisch én Fairtrade is;

  • Ze gezorgd hebben voor een Fairtrade-certificering voor ruim 1800 biologisch werkende boeren;

  • Ze rechtstreeks contact met de boeren hebben;

  • Ze een top-kwaliteit basmati-rijst leveren.

Basmatirijst wordt al eeuwen geroemd om zijn mooie slanke korrel en zijn heerlijke geur. De basmatirijst van De Nieuwe Band komt, zoals de meeste basmatirijst, uit Noord-India. In dit gebied, aan de voet van de majesteuze Himalaya, stroomt het natuurzuivere smeltwater uit de bergen rechtstreeks het land in. Deze natuurlijke toevoer van water, in combinatie met de gunstige temperaturen, maakt het tot een zeer vruchtbaar gebied en heel geschikt voor de teelt van de geurige basmatirijst. Het bewerken van het land gebeurt hier voornamelijk met de hand en met behulp van karbouwen. Dit zijn tamme buffels, die veel als ploeg- en trekdieren worden gebruikt.

Sunstar Overseas, een bedrijf in India dat rijst verwerkt, heeft gezorgd voor een fairtrade-certificering voor ruim 1800 biologisch werkende boeren in de regio Khaddar en Kaithal.Sunstar was hiermee wereldwijd het eerste bedrijf dat basmatirijst uit India levert die biologisch en Fairtrade is.

Vanaf januari 2012 heeft De Nieuwe Band geen Fairtrade-logo meer op hun verpakkingen, waardoor de prijs in de winkel naar beneden kan en de boeren van ons zelfs meer premie krijgen. Hoe dat precies zit, kan je hier lezen.

Sunstar

Sunstar startte begin jaren negentig met de verwerking van (gangbare, niet-biologische) ongepelde rijst. Het bedrijf begon in 2001 met het rechtstreeks inkopen van biologische rijst. Deze rijst was afkomstig van 85 biologische werkende boeren die samen zo’n 500 hectare land bewerkten.

Sunstar Fair Trade rijst

Ajay Katyal van Sunstar legt uit wat voor verandering dit teweeg bracht. "Voor ons, medewerkers van Sunstar, was dit een geheel nieuwe ervaring. In plaats van rijst op te kopen van tussenhandelaren, gingen we nu zelf naar de boeren. We inventariseerden de vragen die er leefden bij de boeren, met betrekking tot bijvoorbeeld vruchtwisseling. We boden hen vervolgens landbouwdeskundige hulp, gingen over tot voorfinanciering en boden ze de zekerheid van afname van hun producten. Voorheen waren de rijstboeren voor ons anoniem, maar nu hebben we rechtstreeks contact. Zo is het een gezamenlijk project geworden, wat veel prettiger werken is. Vanaf het begin hebben we hier de Fairtrade Labeling Organisation (FLO) bij betrokken."

Ajay vertelt ook dat de boeren vroeger tegen hoge rentes geld moesten lenen om bijvoorbeeld zaaigoed te kunnen betalen. "Sunstar is daarom rentevrije leningen gaan verstrekken aan de boeren om zo de negatieve schuldenspiraal van de boeren te doorbreken." De gecertificeerde boeren hebben nu een prijs- en afzetgarantie.

De boeren zijn zichtbaar blij met deze directe afname. Die is in allerlei opzichten een hele verbetering. Vroeger moesten ze bijvoorbeeld vaak lange afstanden afleggen om hun rijst te kunnen verkopen en liepen ze op de terugweg het gevaar om van hun net verdiende geld beroofd te worden.

rijstboeren

Zelfstandige federaties van kleine boeren

Het project is inmiddels enorm gegroeid: er zijn nu al zo’n 1900 biologisch werkende boeren bij betrokken. Deze boeren hebben zich verenigd in twee federaties: "federation of small farmers of Khaddar area" en de "Sunstar federation of farmers of Kaitha area".

De boeren die zich hebben aangesloten bij deze federaties bepalen gezamenlijk en op democratische wijze wat er met het extra geld van de fairtrade-premies gebeurt. Ook de vrouwen spelen een grote rol en beslissen mee. Op deze manier werden er al nieuwe wegen aangelegd, rivieroevers verstevigd, en is er een brug gebouwd zodat de boeren hun velden makkelijker kunnen bereiken.

Een boerin uit het dorp Rohalki zegt hierover: "Voorheen moesten we tot aan onze middel door het water waden om onze velden te bereiken. Nu kunnen we oversteken zonder nat te worden en zijn onze velden ook bereikbaar voor onze karren en wagens."

Niet alleen de boeren, maar de hele gemeenschap profiteert van de sociaal-economische verbeteringen. Boerenzoon Dharminder beaamt dit: "De kinderen moesten voorheen door het water waden om de school te kunnen bereiken, ze werden daarom snel en vaak ziek".

De inkomens van de boeren zijn aanzienlijk gestegen, o.a. door de vaste hogere prijs die ze voor hun rijst ontvangen, de extra fairtradepremie en de grotere oogst. Eén van de rijstboeren, Palla Singh, vertelt hoe zijn inkomen er op vooruit is gegaan: "Voorheen was ons inkomen $500-750 op jaarbasis, nu is dat $1500-1750 per jaar. Onze oogstopbrengsten zijn groter, mede dankzij de betere kwaliteit van het zaad voor de rijst. Met het extra geld kunnen onze kinderen nu naar school en konden we een stuk aan ons huis laten bouwen."

Geurige kwaliteitsrijst

De basmatirijst van De Nieuwe Band is Taraori-basmati (klasse A). Basmati heeft mooie en lange, slanke korrels, de langste van alle rijstsoorten. Ze koken van nature mooi droog en verspreiden een heerlijke geur. De witte variant, die geslepen is, geeft een nog intensere geur af dan de bruine. Door de lokale bevolking wordt de rijst ook wel eerbiedig "koninginnenrijst" genoemd. Basmatirijst staat bekend om zijn aromatische geur. Het woord "basmati" betekent in het Sanskriet dan ook "de geurende" of "welriekende".

Voor meer informatie zie de website van de Nieuwe Band

basmatirijst**^.

* Van biologische herkomst
Met HOOFDLETTERS weergegeven ingrediënten zijn allergenen.

Het Demeter keurmerk: Wat houdt dat in?

Demeter is de godin van de vruchtbaarheid. Haar naam is niet voor niets verkozen tot keurmerk van producten uit de biodynamische landbouw.
Bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei staan centraal in de bd-landbouw. Net als in de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar Demeter-boeren gaan verder: 100% biologisch. Er wordt gebruik gemaakt van vercomposteerde biologische mest, biologisch stro en biodynamisch veevoer van eigen bedrijf.
Demeter-boeren gaan ook op andere terreinen een stap verder: 100% dynamisch.

De bodem

De bodem kun je zien als een levend organisme. Demeter-boeren bemesten dan ook om de bodem te voeden. Dat gebeurt onder meer met gecomposteerde mest. Deze mest wordt opgenomen door het bodemleven. Langzaam komen dan voedingsstoffen vrij voor de planten. Verse mest wordt direct door de planten opgenomen.

Daarnaast werken Demeter-boeren met een ruime vruchtwisseling. Dit betekent dat een gewas maar eens in de vijf tot zeven jaar op hetzelfde stuk grond mag worden verbouwd. Op Demeter-bedrijven zie je daarom meestal een ruime diversiteit aan gewassen. Zo neemt de vitaliteit en weerbaarheid van planten toe en de kans op ziekten en plagen af.
Demeter-producten krijgen de tijd om te groeien en om af te rijpen. In de bd-landbouw wordt met speciale preparaten gewerkt om de levenskracht van de producten te ondersteunen.

Planten en dieren

Voor Demeter-boeren hebben planten en dieren allemaal hun eigen karakter. Dit karakter wordt behouden of zelfs versterkt. Koeien houden hun horens. Kippen houden hun snavels. En er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van zaadvaste rassen. Dit zijn planten die zich door eigen zaadproductie kunnen voortplanten. Evenwichtige planten die volwassen kunnen worden. Dat geeft voeding met karakter. Vol met levenskracht.

De mens

Ook alle boeren zijn verschillend. Iedere boer gaat zijn eigen ontwikkelingsweg. En die heeft een wisselwerking met de bedrijfsvoering. Bd-boeren kunnen daarbij worden ondersteund door een coach in het project BD-Beroepsontwikkeling van de BD-Vereniging.

basmati rijst, bio basmati rijst, biologische basmati rijst,rijst, bio rijst, biologische rijst, fair trade, demeter, de nieuwe band, biologisch dynamische basmati rijst, 8713326071419, voordeel, korting, aanbieding, extra voordelig
Allergeen
Waarde
Cacao
Geen informatie beschikbaar
Ei
Gegarandeerd niet aanwezig
Glutamaat
Geen informatie beschikbaar
Gluten
Receptuurvrij (sporen zijn mogelijk)
Kippenvlees
Geen informatie beschikbaar
Koriander
Geen informatie beschikbaar
Lactose
Gegarandeerd niet aanwezig
Lupine
Gegarandeerd niet aanwezig
Maïs
Geen informatie beschikbaar
Melk
Gegarandeerd niet aanwezig
Mosterd
Gegarandeerd niet aanwezig
Noten
Receptuurvrij (sporen zijn mogelijk)
Peulvruchten
Geen informatie beschikbaar
Pindas
Gegarandeerd niet aanwezig
Rundvlees
Geen informatie beschikbaar
Sesam
Receptuurvrij (sporen zijn mogelijk)
Soja
Receptuurvrij (sporen zijn mogelijk)
Sulfieten
Gegarandeerd niet aanwezig
Varkensvlees
Geen informatie beschikbaar
Selderij
Gegarandeerd niet aanwezig
Schaaldieren
Gegarandeerd niet aanwezig
Vis
Gegarandeerd niet aanwezig
Weekdieren
Gegarandeerd niet aanwezig
Wortel
Geen informatie beschikbaar
Rauwemelk
Geen informatie beschikbaar
Vegetarisch
Geen informatie beschikbaar
Veganistisch
Geen informatie beschikbaar
Fair
Geen informatie beschikbaar
Voedingswaarden per 100 gram of 100 ml *
Energie
1472 kJ
Energie
347 kcal
Eiwit
8,50 gram
Koolhydraten
74,00 gram
Suikers
0,00 gram
Vet
1,10 gram
Vet verzadigd
0,30 gram
Voedingsvezel
0,00 gram
Zout
0,00 gram
* = n.b. = niet beschikbaar

Fabrikanten