Biologische Umeboshi van TerraSana6x 150gr
Bio-Keurmerk
Japanse supervruchtUme is een bijzonder stuk fruit dat tot één van de oudste Japanse vruchten kan worden gerekend. In Europa noemt men ume een abrikoos of pruim, maar vraag je het een Japanner, dan hoor je steevast: ‘het is noch een pruim, noch een abrikoos, maar een ume.’ En dat laat precies zien hoe uniek deze in Europa ongebruikelijke vrucht is!
Van ume tot umeboshiVerse ume is niet eetbaar, daarom worden ze in Japan gezouten en gedroogd en ingelegd. Dit is een behoorlijk langdurig proces met veel verschillende stappen. Eind juni worden de umevruchten geoogst, gereinigd en in grote kuipen gedaan, afgewisseld met lagen zeezout. Het zout trekt het sap uit de ume en produceert pekel in de kuipen, waar de ume zo’n twee maanden in gedijt. Het sap wordt bewaard en voor ume su (een frisse ume saus of seasoning) gebruikt. Vervolgens worden de umevruchten één voor één op rekken geplaatst en drie tot vijf dagen buiten in de zon gedroogd, afhankelijk van de weersomstandigheden. Met deze fase is de ‘umeboshi’ geboren, wat letterlijk gedroogde ume betekent. De umeboshi worden in vaten gedaan, waar ze enkele maanden tot een jaar lang rijpen. De dieprode kleur verschijnt pas wanneer de gerijpte umeboshi worden teruggelegd in de pekel en laag om laag worden afgewisseld met rode shiso-bladeren. Hierin blijven ze een tot twee maanden liggen, totdat de kleur verandert van een zongedroogde, aardse kleur tot rozerood.
Als je nog nooit ume gegeten hebt, is het echt het proberen waard! De smaak is krachtig, niet te vergelijken en je ervaart twee heftige smaken (zout en zuur) tegelijk. Een mooie eetervaring!
GebruikGebruik umeboshi als smaakmaker in warme en koude gerechten, dressings en sauzen, bij rijst of granen en in traditionele dranken zoals ume-sho-bancha.
BewaaradviesKoel en droog bewaren.
Ingrediënten:Ume-abrikozen*, zeezout, shisobladeren*,* Biologische herkomst
Zie voor meer informatie de website van TerraSana.