Biologische Kokosvlokken van Diverse Leveranciers1x 10 kiloBio-keurmerk
Voor grootverbruikers.
Let op de prijzen van bulkgoederen zijn richtprijzen. Mocht de werkelijke prijs meer dan 10% afwijken, dan brengen we in overleg de werkelijke prijs in rekening.Let op: Dit is een product op voorbestelling. Levering kan 1 tot 2 weken duren.
Kokosvlokken zijn lekker knapperig en geschikt als versiering op toetjes, op ijs, maar ook voor over warme (Indiase) gerechten, bijvoorbeeld als vervanger voor geschaafde amandelen. Of gebruik kokosvlokken eens in een (exotische) salade, om je muesli of notenmix mee te verrijken of om een taart mee te bestrooien! Onze kokosvlokken zijn afkomstig van het Hand-in-Hand-project van Rapunzel in Sri Lanka. Hand-in-hand-projecten zijn "Faire" projecten die door het Duitse Rapunzel zelf in de desbetreffende landen worden opgezet en onderhouden
Kokoschips van De Nieuwe Band
Kokos-chips zijn lekker knapperig en geschikt als versiering op toetjes, op ijs, maar ook voor over warme (Indiase) gerechten, bijvoorbeeld als vervanger voor geschaafde amandelen. Of gebruik kokoschips eens in een (exotische) salade, om je muesli of notenmix mee te verrijken of om een taart mee te bestrooien!
Onze kokos-chips zijn afkomstig van het Hand-in-Hand-project van Rapunzel in Sri Lanka. Hand-in-hand-projecten zijn "Faire" projecten die door het Duitse Rapunzel zelf in de desbetreffende landen worden opgezet en onderhouden.
kokos-chips van De Nieuwe Band
Hand-in-Hand-project Sri Lanka
De boerderij van Mr. en Mrs Wigesena ligt in de vruchtbare “coco triangle” in het Zuid-Westen van Sri Lanka. Samen met hun dochter leiden ze de kokosnootplantage die twintig jaar geleden als eerste pionierde in de biologische teelt van kokos in dit gebied. Sindsdien hebben veel kokos-telers hun voorbeeld gevolgd en nu zijn er in totaal 13 families die hun kokosplantages biologisch bewerken. Samen beheren en bewerken ze zo’n 270 hectare grond.
mr. en mrs. Wigesena
Biologische kokos-teelt
De kokos-palmen worden gemengd geteeld, samen met andere gewassen zoals ananas, bananen, peper en koffie. Sommige boeren laten ook hun vee grazen tussen de palmen. De boeren begraven de kalium-rijke vezels van de buitenste schil van de kokosnoot in halvecirkel-vormige geulen rondom de palmbomen. Zo wordt de grond bemest en wordt het vermogen van de bodem om water vast te houden verbeterd.
De kokosnoten worden om de 6-7 weken geoogst, opgeslagen op het veld en van hun buitenste schil ontdaan. Daarna worden ze verder verwerkt in de fabriek in Desicolanka, waar de harde schaal en de bruine schil die om het vruchtvlees zit, verwijderd wordt. Vervolgens wordt de kokosnoot gewassen, gesteriliseerd in water van 100°C, geschaafd of gemalen en tot slot gedroogd.
kokosplantage van het Hand-in-Hand-project
Het belang van Hand-in-Hand-projecten voor de kokosboeren
De individuele steun die de boeren ontvangen, de inspectie ter plekke en de organisatie van het project door Rapunzel is heel waardevol voor de kokosboeren. Ze ontvangen een gegarandeerde, faire prijs voor al hun kokos en Rapunzel betaalt hen daarnaast nog een extra bio-premie.
Vergeleken met andere producenten in de regio, verdienen kokos-telers van dit project en de arbeiders in de Desicolanka-fabriek 10-20% meer en hebben daarnaast goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals kost en inwoning en een ziektekostenverzekering. Op deze manier worden ook hun sociale arbeidsomstandigheden verbeterd! Verder kan Rapunzel garanderen dat er geen sprake is van kinderarbeid.