Biologische Quinoa Rood van De Nieuwe Band8x 500 grBio-keurmerkRode en zwarte quinoa zijn natuurlijk ontstane variëteiten van de witte. Ze hebben een uitgesprokener smaak en zijn steviger van structuur dan witte quinoa. Heerlijk in salades en prachtig om te zien op je bord.
Het verbouwen van rode en zwarte quinoa is lastiger dan witte quinoa. Dit komt onder meer doordat het zaad meer tijd nodig heeft om te rijpen en de opbrengst kleiner is dan bij witte quinoa.
Quinoa kent vele toepassingsmogelijkheden in levensmiddelen, die zorgen voor smakelijke producten, rijk aan nutriënten. Afkomstig van een Fairtrade-project (ANAPQUI) uit Bolivia.Prima vervanger voor rijst of pasta.Glutenvrij. Rijk aan essentiele aminozuren, ijzer en magnesium150 gram voor 2 personen10-15 minuten kokenRode en zwarte, Faire quinoa van De Nieuwe Band
Ken je rode en zwarte quinoa al? Naast de "gewone" witte quinoa, hebben we nu ook deze twee mooie soorten! Beide afkomstig van een Fairtrade-project uit Bolivia.
Rode en zwarte quinoa zijn natuurlijk ontstane variëteiten van de witte. Ze hebben een uitgesprokener, ietwat notige smaak en zijn steviger van structuur dan witte quinoa. Heerlijk in salades en prachtig om te zien op je bord!
De zwarte quinoa is het meest uitgesproken van smaak, deze smaakt heerlijk notig en is het meest “crunchy” van alle soorten quinoa. Het is ook de meest voedzame soort, omdat zwarte quinoa nog een extra stofje bevat: anthocyanine, een anti-oxydant die o.a. ook in blauwe bessen en zwarte rijst voorkomt en waaraan veel gunstige eigenschappen worden toegeschreven.
Gezond wondergraan!
Quinoa is een oeroud gewas dat in Zuid-Amerika verbouwd wordt en duizenden jaren geleden al door de Maya’s gegeten werd. Het lijkt qua grootte wel wat op gierst en heeft een fijne, ietwat nootachtige smaak. Het is heerlijk in salades en heel geschikt om als graan te eten. Het heeft een indrukwekkende voedingswaarde: quinoa bevat twee maal zo veel eiwit als rijst en vier maal zo veel calcium als tarwe!
Ook bevat het vitamine B, vitamine E, ijzer, koper en magnesium en is het van nature glutenvrij.
Het belang van biologische quinoa
Een aantal jaren geleden was er nauwelijks verschil tussen biologische en niet-biologische quinoa. Bij het verbouwen van quinoa zijn in principe geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig, omdat het van zichzelf een enorm sterk gewas is, mits het onder de juiste omstandigheden verbouwd wordt. De quinoa werd op traditionele wijze verbouwd en de boeren lieten na elke oogst het land een paar jaar rusten.
Nu is dat veranderd. Omdat de vraag naar quinoa de afgelopen jaren enorm gestegen is, zijn heel veel boeren overgestapt op het verbouwen van quinoa. Zij bewerken het land zeer intensief en eenzijdig, met uitputting van de grond en erosie tot gevolg. Bij biologisch gecertificeerde boeren is dat anders: zij houden zich aan een programma dat o.a.voorwaarden stelt aan natuurlijke bemesting (bijvoorbeeld door het hoeden van vee) en de vegetatie-zones tussen de door de boeren bewerkte percelen.
Fairtrade-project ANAPQUI
ANAPQUI (Asociación Nacional de Productores de Quinua) is een boerencoöperatie in Bolivia die is opgericht in 1983. De coöperatie bestaat momenteel uit 1260 leden (976 mannen en 284 vrouwen) die afkomstig zijn uit 157 dorpen, verdeeld over zeven provincies. Allemaal in het gebied rond het Uyini zoutmeer op het Boliviaanse Alti Plano.
Als gewas gedijt quinoa het best bij heel veel zon en een zoute grond. De Boliviaanse Alti Plano, met haar zoutmeren, is daarom van oudsher hét gebied om quinoa te verbouwen. Op 4000 meter hoogte, verbouwen de boeren quinoa en hoeden ze vee (lama’s, Vicuna’s en alpaca-schapen), beide zijn voor de lokale bevolking de belangrijkste bron van inkomsten.
Sinds 2005 is ANAPQUI ook Fairtrade gecertificeerd.