Artikel niet gevonden!
Merk
Epikouros
Keurmerk
BIO
Land
Griekenland
Inhoud
1,5 kg
Minimumafname
1
Adviesprijs per stuk
€ 37,25 (excl. 21% BTW)
€ 45,07
( incl. 21% BTW)
Adviesprijs minimumafname
€ 37,25 (excl. 21% BTW)
€ 45,07
( incl. 21% BTW)
Korting
6%
Aanbieding
€ 32,02 (excl. 9% BTW)
€ 34,90
( incl. 9% BTW) 

Biologische Zwarte Kalamata Olijven Zonder Pit in Kruidenolie van Epikouros

1 x 1,5 kg

BIO-keurmerk*

Lekkere zwarte olijven zonder pit in glazen pot.
Griekse Kalamata`s voor tussendoor of als mediterraan ingrediënt in vele gerechten.

Epikouros is Grieks en betekent o.a. “helper”, een hele toepasselijke naam voor dit bedrijf. Epikouros begon in 1994 met het begeleiden en adviseren van Griekse boeren die de overstap maken naar het biologisch verbouwen van olijven. Het bedrijf wordt geleid door vier landbouwspecialisten, die allemaal minstens 10 jaar ervaring hebben met de biologische landbouw. Ze werken nauw samen met de ruim honderd olijfboeren die olijven aan ze leveren. Deze olijven zijn van bijzonder goede kwaliteit en worden met veel zorg geteeld en verwerkt.

kalamata olijven* (59%), zonnebloemolie* (30,8%), olijfolie* extra virgin (8,7%), knoflook*, basilicum*, peterselie*, tijm*, oregano*, rozemarijn* en zeezout.

* Van biologische herkomst
Met HOOFDLETTERS weergegeven ingrediënten zijn allergenen.

Spaghetti alla Puttanesca

Omschrijving:

20 minuten

2 personen

Ingrediënten:

  • 6 ansjovisfilets;

  • 1 teentje knoflook;

  • 1 blik gepelde tomaten;

  • 100 gram kalamata-olijven zonder pit;

  • een halve of 1 gedroogd rood pepertje;

  • bladpeterselie;

  • 200 gram spaghetti;

  • 1 eetlepel kappertjes;

  • 1 eetlepel olijfolie.



Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Plet het teentje knoflook, snij het in kleine stukjes en laat het zachtjes bakken in de olijfolie. Doe de ansjovisfilets erbij en wacht tot ze "smelten". Verkruimel het pepertje eroverheen. Voeg dan de gepelde tomaten toe. Maak (bijv. met een houten lepel) de tomaten stuk en doe dan de kappertjes en de in stukjes gesneden olijven erbij.

Laat 10-15 minuten pruttelen. Kook ondertussen de spaghetti in ruim kokend water volgens de aangegeven tijd op de verpakking.

Hak de bladpeterselie fijn (alleen de blaadjes). Meng de spaghetti goed met de saus en dien het gerecht op met de gehakte peterselie eroverheen!

Recept: Welmoed Wijma



Tapenade met kalamata-olijven en gedroogde tomaatjes

Omschrijving:

15 min. (+ 15 minuten weektijd voor de tomaatjes)

2-4 personen

Ingrediënten

75 gram kalamata-olijven zonder pit


8 gedroogde tomaatjes

4 ansjovisfilets

1 teen knoflook

1 eetlepel citroensap

half handje fijngehakte bladpeterselie

1 eetlepel olijfolie

half gedroogd rood pepertje

Met dit recept maak je in een handomdraai zelf een heerlijke tapenade!

Bereiding:

Week de gedroogde tomaatjes 10 -15 minuten in lauwwarm water. Hak de geweekte en uitgelekte tomaatjes zo fijn mogelijk, evenals de kalamata-olijven, de ansjovis en het teentje knoflook. Voeg daarna het verkruimelde gedroogde pepertje en het citroensap toe. Maak het geheel smeuïg met de olijfolie. Lekker als deze olijfolie uit het potje ansjovis komt!

Heb je een keukenmachine, gebruik die dan om alles fijn te maken en voeg als laatste de olijfolie en de citroensap toe. Roer de gehakte basilicum of peterselie erdoor en serveer het op vers brood. Ook lekker door een (pasta)salade!

Recept: Welmoed Wijma

Wijntip:

Bij deze hartige tapenade past volle warme rioja, zoals de rioja Azabache.

Deze gerechten komen van de website van de Nieuwe Band

Mediterrane delicatessen van Epikouros

Biovoordeel kiest voor Epikouros omdat:

  • ze Griekse boeren ondersteunen bij de overstap naar het biologisch verbouwen van olijven;

  • Epikouros nauw samenwerkt met de ruim honderd olijfboeren die olijven aan ze leveren;

  • de olijven van bijzonder goede kwaliteit zijn en met zorg geteelt en verwerkt worden.

handen met olijven

Griekse olijven

Al duizenden jaren groeien er op Griekse bodem olijfbomen. Volgens een Griekse mythe werd de olijfboom door Pallas Athene (de Griekse godin van de wijsheid, kunst, krijgskunst en vrede) aan het volk geschonken. Een kostbaar geschenk want olijven zijn niet alleen lekker, ze zijn ook heel gezond.

De Griekse olijven van Epikouros zijn van bijzonder goede kwaliteit. Ze zijn stevig, sappig, en hebben een hele specifieke eigen smaak. De groene en kalamata-olijven op olie zijn een echte delicatesse en worden in de winkel uit pot per gewicht verkocht. Maar ook de olijven (in kleine potjes) die in zout water bewaard worden, zijn niet te versmaden. Naast groene en kalamata-olijven maakt Epikouros olijven gevuld met knoflook, een fruitige extra vergine olijfolie en allerlei andere soorten heerlijke delicatessen.

Epikouros: "helper"

Epikouros is in 1995 begonnen met het begeleiden en adviseren van Griekse boeren die de overstap maken naar het biologisch verbouwen van olijven. Het bedrijf wordt geleid door vier landbouwspecialisten, die allemaal minstens tien jaar ervaring hebben met de biologische landbouw. Epikouros zorgt daarnaast voor de productie van de olijfolie, voor het conserveren van de olijven en voor de export van de heerlijke producten.

Epikouros is Grieks en betekent o.a. "helper", een hele toepasselijke naam voor dit bedrijf. Op dit moment worden de olijven van Epikouros door ruim honderd olijvenboeren uit Midden- en Zuid-Griekenland biologisch geteeld waarvan sinds 2010 een aantal boeren biologisch-dynamisch gecertificeerd zijn.

olijfbomen

Olijfbomen

Door het onderling kruisen van olijfbomen, bestaan er tegenwoordig meer dan 80 verschillende soorten olijfbomen. Een olijfboom groeit relatief langzaam en wordt zelden hoger dan tien meter. De boom heeft een dikke stam en bijzonder lange wortels. Vanwege de groei van die wortels, moet er tussen de bomen een minimale afstand worden aangehouden. Pas na vijf jaar begint een olijfboom vruchten te dragen. Olijfbomen zijn heel levenskrachtig en kunnen honderden jaren oud worden. Omdat olijfbomen zo langzaam groeien en lang leven, zijn ze het symbool van geduld, vrede, rust en onsterfelijkheid.

De olijvenoogst vindt plaats in het late najaar. Bij Epikouros worden de olijven grotendeels met de hand geplukt. Op die manier worden de mooiste olijven gekozen om in pot te gaan. De olijven die voor de olie gebruikt worden, worden met een soort harkje van de takken gehaald. De olijven vallen op een kleed onder de boom en na het harken wordt het kleed samengevouwen en de olijven in een mand of krat geschud.

Olijven worden niet vers van de boom gegeten, maar een paar maanden in een zout-water-badje gelegd om de oorspronkelijke bittere smaak weg te krijgen. Dit proces kan worden versneld door de schil in te kerven, waardoor het zout sneller door de vrucht wordt opgenomen.

schaaltje olijven

Groene en Kalamata-olijven

De twee hoofdsoorten olijven zijn Kalamata-olijven en Konservolea- (ook bekend als amphissa) olijven. Groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. Hoe langer een olijf aan de boom groeit, hoe donkerder en rijper deze wordt. De rijpe, zwarte olijven moeten op het juiste moment geplukt worden, anders worden ze te zacht en zijn dan gevoelig voor bederf. Om dit probleem te omzeilen en toch zwarte olijven te krijgen, worden groene (niet-biologische) olijven geregeld behandeld met ijzer-gluconaat. Dit brengt een oxidatieproces op gang die de olijven egaal zwart kleurt. Je kunt dit zien aan de pit van de olijf. Is deze groen, dan is het een groene olijf die op deze manier "geverfd" is. De zwarte olijven van Epikouros hebben deze bewerking uiteraard niet ondergaan. Ze zijn precies op het juiste moment geplukt, zacht en heerlijk van smaak en variëren in hun natuurlijke tint van bruin tot auberginekleurig.

Een belangrijke olijvensoort is de Kalamata-olijf. Deze dieppaarse, auberginekleurige olijf wordt in Griekenland ook wel "de koningin van de olijven" genoemd en wordt gewaardeerd om zijn malse, maar toch stevige, heerlijk geurende vruchtvlees. De Kalamata-olijfgaarden van Epikouros liggen in de regio tussen de steden Sparta en Kalamata, in het bergachtige zuiden van het Peloponesische schiereiland.

Stelios Karvournis

Stelios Karvounis: "de meester van het snoeien"

Eén van de ongeveer veertig Epikouros-olijfboeren die in dit gebied Kalamata-olijven verbouwen is Stelios Karvounis. Zijn olijfgaarden bevinden zich in de bergen van Laconië , niet ver van Sparta. Hij staat bekend bij Epikouros als “de meester van het snoeien”. Het snoeien van olijfbomen is niet alleen belangrijk voor de opbrengst, bij biologisch verbouwde olijven is het ook essentieel voor het bestrijden van ongedierte. Omdat er niet met gif gewerkt wordt, is het belangrijk dat vocht zich niet kan nestelen in de boom en zo een broeinest van ongewenste beestjes en bacteriën vormt. Door de bomen op de juiste manier te snoeien, kan de wind tot binnen in de boom waaien en vocht goed verdampen. Hierdoor is de boom beter beschermd en blijft gezond.

Recepten

Olijven kunnen zo gegeten worden of in allerlei gerechten verwerkt worden. In Griekenland worden olijven vaak in combinatie met feta gegeten. Ook in de andere Middellandse Zee-landen worden olijven veel gebruikt. Wil je wat ideeën?

tapenade

Zie voor meer informatie en ook voor recepten met de heerlijke olijven van Epikouros de website van de Nieuwe Band.

Biologische Zwarte Kalamata Olijven Zonder Pit in Kruidenolie, Epikouros, biologische kalamata olijven, grootverbruik, grootverpakking
Allergeen
Waarde
Cacao
Gegarandeerd niet aanwezig
Ei
Gegarandeerd niet aanwezig
Glutamaat
Gegarandeerd niet aanwezig
Gluten
Gegarandeerd niet aanwezig
Kippenvlees
Gegarandeerd niet aanwezig
Koriander
Gegarandeerd niet aanwezig
Lactose
Gegarandeerd niet aanwezig
Lupine
Gegarandeerd niet aanwezig
Maïs
Gegarandeerd niet aanwezig
Melk
Gegarandeerd niet aanwezig
Mosterd
Gegarandeerd niet aanwezig
Noten
Gegarandeerd niet aanwezig
Peulvruchten
Gegarandeerd niet aanwezig
Pindas
Gegarandeerd niet aanwezig
Rundvlees
Gegarandeerd niet aanwezig
Sesam
Gegarandeerd niet aanwezig
Soja
Gegarandeerd niet aanwezig
Sulfieten
Gegarandeerd niet aanwezig
Varkensvlees
Gegarandeerd niet aanwezig
Selderij
Gegarandeerd niet aanwezig
Schaaldieren
Gegarandeerd niet aanwezig
Vis
Gegarandeerd niet aanwezig
Weekdieren
Gegarandeerd niet aanwezig
Wortel
Gegarandeerd niet aanwezig
Rauwemelk
Geen informatie beschikbaar
Vegetarisch
Geen informatie beschikbaar
Veganistisch
Geen informatie beschikbaar
Fair
Geen informatie beschikbaar
Voedingswaarden per 100 gram of 100 ml *
Energie
1959 kJ
Energie
483 kcal
Eiwit
0,60 gram
Koolhydraten
0,70 gram
Suikers
0,00 gram
Vet
52,40 gram
Vet verzadigd
6,10 gram
Voedingsvezel
0,00 gram
Zout
1,80 gram
* = n.b. = niet beschikbaar

Fabrikanten