Biologische Gierst van GreenAge
6 x 400 g
BIO-keurmerk
Gierst is eigenlijk een �pseudograan�, we scharen gierst namelijk weliswaar onder de granen, maar gierst is eigenlijk een grassoort. Een grassoort waaruit grote pluimen of kolven bloeien, waaraan kleine korreltjes, de zaadjes groeien.
8000 jaar geleden teelden de Oude Chinezen al gierst, maar vermoedelijk heeft gierst een Noord-Afrikaanse oorsprong. Gierstplanten kunnen goed tegen hitte, droogte en een voedingsarme grond maar houden niet van de kou. Een logische plek dus voor gierst om op grote schaal in Afrika te groeien. In Noord-Afrika staat gierst al eeuwenlang op het menu als een soort couscous.
Gierst is snel klaar en kun je eten en verwerken als rijst (denk aan risotto, pilav of bij curry en stoofgerechten). Ook kun je gierst (koud) gebruiken als basis voor een frisse salade, in soepen en zelfs in zoete gerechten: gierstpuddinkjes met bessensaus bijvoorbeeld! Kooktip voor een losse, rulle gierst: rooster de korreltjes voor het koken eerst enkele minuten in een droge koekenpan totdat ze open beginnen te breken.
Gebruik Breng 2,5 delen water aan de kook voeg een snuifje zout en 1 deel grondig afgespoelde gierst toe.
Laat 25 minuten zachtjes garen zonder het deksel van de pan te halen.
Neem de pan van het vuur en laat deksel er nog 5 minuten op.
Afgesloten en droog bewaren