Biologische Fusilli timilia volkoren van La Bioidea
6 x 500 g
BIO-keurmerk
Timilia is een zeer bijzondere oude graansoort met unieke zwarte aren die alleen op Sicilië wordt geteeld. Vroeger was de teelt van Timilia wijdverbreid door Italië, maar met de opkomst van nieuwe, meer winstgevende graansoorten werd Timilia met uitsterven bedreigd. Angelo Barbagallo, de Siciliaanse pastamaker van La Bio Idea, is samen met een aantal Siciliaanse biologische boeren een project gestart om Timilia weer tot leven te wekken. Timilia heeft namelijk een aantal zeer bijzondere eigenschappen: Timilia is licht verteerbaar. De gluten in Timilia zijn minder elastisch dan in moderne tarwerassen (lagere gluten-index). Hierdoor vallen ze gemakkelijker uiteen en kunnen ze beter worden verteerd. Het graan groeit in lange halmen waardoor onkruid geen kans krijgt bij het graan te komen. Na het oogsten blijven de lange stengels op het land achter. Ze worden gegeten door het vee dat op het land graast en de grond meteen weer bemest. Timilia draagt bij aan het in stand houden van de biodiversiteit op Sicilië. Van de in het project geteelde Timilia maakt Angelo Barbagallo voor La Bio Idea volkoren fusilli. Het deeg wordt langzaam gevormd met behulp van bronzen mallen en op lage temperaturen gedroogd. De volkoren Timilia fusilli die zo ontstaat is geurig, smaakvol en licht verteerbaar.
BereidingKoken in ruimkokend water voor 7 minuten