Biologische Gist gedroogd van Bioreal 40 x 9 grBio-keurmerkBioreal gist is gebaseerd op een zuiver biologisch samengestelde voedingsoplossing van biologische tarwebloem, biologische tarwezemelen en een geselecteerde keus van melkzuurbacteriestammen. Met gist van Bioreal, maak je een 100% biologisch brood!
Sappig speltbrood met gegaarde gerst
Omschrijving:30 minuten (+ meerdere uren weken, wellen en rijzen)1 brood van 1360 gram
Ingrediënten100 gram gerst700 gram speltmeel10 gram (1,5 theelepel) zout22 gram (6 theelepels) gist360 gram handwarm water
Dit recept voor overheerlijk speltbrood werd ons toegestuurd door Gert-Jan Kamphorst uit Amsterdam. Gert-Jan vertelt ons:
"Dit is mijn favoriete broodrecept omdat mijn lief dit het lekkerst vindt. De toevoeging van gegaarde gerst heb ik zelf bedacht omdat ik wat anders wilde dan de standaardpitten en noten. Ik vermoedde dat de gerst het brood een sappig karakter zou geven. Na uitontwikkeling heb ik het resultaat van dit recept voorgelegd aan een ambachtelijke bio-bakker en ook die gaf een lovend oordeel.Alle ingrediënten die ik gebruik, zijn van De Nieuwe Band omdat de kwaliteit prima is!"
Bereiding:
Week de gerst 5 uur met 300 gram water. Op een zacht vuur gaar koken, losroeren en 3 uur laten nawellen. Afgieten en laten afkoelen.400 gram gegaarde gerst en het speltmeel in beslagkom doen. Gist en zout toevoegen en alles door elkaar mengen tot de gerst is losgeroerd. Water toevoegen en een stevig deeg kneden. Afgedekt laten rijzen tot het verdubbeld is.
Opnieuw kort doorkneden en in de vorm (ingevet standaard broodblik of twee halve blikken) plaatsen. Lekker bespuiten met plantenspuit zodat de korst niet gaat breken. Afgedekt (in opgebolde plastic zak of in de lege oven) weer laten rijzen. Oven voorverwarmen op 200º. Bovenkant insnijden met een (scheer)mesje en de vorm(en) in de oven plaatsen en 55 minuten afbakken. Uit de vorm lossen, even afspuiten met de plantenspuit (of natte kwast) en op een rek een uur laten afkoelen.
Dit brood blijft dagenlang lekker!
Tips van Gert-Jan:
Voor een klein brood, alle benodigdheden halveren.
Voor een lichter brood kun je 200 gram speltmeel vervangen door 200 gram tarwebloem.
1 theelepel is een standaardmaatschepje van 5 ml.
Zie voor meer recepten bij Recepten van De Nieuwe Band