Biologische Kapucijners van De Nieuwe Band 8 x 500 gr
Bio-keurmerk
Ze zijn er weer! Nieuwe oogst Kapucijners.
De Kapucijners komen van Piet van Zanten, het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in het Groningse Garmerwolde.
De kapucijner is een boon die alleen in Nederland wordt geteeld. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw gebeurde dat nog – net als vele andere bonen – op redelijk grote schaal in Groningen, Friesland en Zeeuws-Vlaanderen. Voor de boer zijn bonen voor de bodem een prachtig gewas, want ze brengen stikstof in de bodem. Het telen van bonen en vooral het drogen ervan is echter nogal risicovol in een land waar het in het najaar geregeld wil regenen. Vroeger werden de bonen na de oogst handmatig – dus arbeidsintensief – opgetast op ruiters (houten constructies waarbij de bonen van de grond bleven) en op het land te drogen gezet. Na het rampjaar 1987, toen het in het najaar eindeloos regende en honderden hectares bonen omgeploegd moesten worden, was het voor de meeste boeren gedaan met de (gedroogde) bonenteelt.
Kapucijners moeten 8 tot 12 uur voorgeweekt worden en hebben een kooktijd van 60 tot 75 minuten, afhankelijk van hoe oud de kapucijners zijn.