Biologische Appelciderazijn van Côteaux Nantais6 x 500 mlBIO en Demeter-keurmerk
Deze Franse appelazijn van Coteaux Nantais heeft een bijzonder volle smaak, vanwege de ambachtelijke rijping in eikenhouten vaten. Heerlijk in dressings en andere gerechten. De Bretonse fruittelers van Côteaux Nantais telen en verwerken al meer dan een halve eeuw zo`n 30 verschillende soorten appels, peren, aardbeien, kiwi`s, perziken en pruimen. De boomgaarden liggen in het zuidwesten van Bretagne. Ze werken al 35 jaar biologisch en sinds 20 jaar ook biodynamisch.
Côteaux Nantais: Bretonse, ambachtelijke fruittelers
De Nieuwe Band (en ook Biovoordeel) kiest voor Côteaux Nantais omdat:
Ze al dertig jaar volledig biologisch werken, en de laatste vijftien jaar zelfs biologisch-dynamisch;
De mensen van Côteaux Nantais met veel zorg en vakmanschap hun fruit telen en plukken;
De producten van bijzonder hoge kwaliteit zijn en bekend staan om hun volle aroma en hun frisheid.
Al meer dan een halve eeuw telen de fruittelers van Côteaux Nantais meer dan 29 verschillende soorten appels, peren, aardbeien, kiwi’s, perziken en pruimen. De boomgaarden liggen in het zuidwesten van Bretagne. Dertig jaar geleden zijn ze omgeschakeld naar biologische fruitteelt en na veel ervaring en onderzoek hebben ze zich sinds ruim vijftien jaar op de biologisch-dynamische (Demeter) fruitteelt toegespitst.
Een Demeter-boomgaard herken je aan de vele bijen, hommels en vlinders. Deze kwetsbare insecten voelen zich thuis omdat een Demeter-fruitteler geen chemischsynthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt; ook voor de natuurlijke spuitmiddelen gelden strengere eisen dan bij de biologische fruitteelt.
Met de hand geplukt
De vruchten wordt vakkundig met de hand geplukt waarbij alleen de echt rijpe vruchten geplukt worden. Op die manier krijgen de producten een zo hoog mogelijk natuurlijk suikergehalte en de allerbeste smaak. Alle producten van Côteaux Nantais kenmerken zich dan ook door hun frisheid, aroma en volle smaak.
appels plukken
vers geplukte appels
Bomvol fruit
In de jaren zeventig begonnen de mensen van Côteaux Nantais met het maken van appelcider en appelsap om geen beschadigd fruit te verspillen. Na een tijdje werden ze hier zo goed in, dat ze zich er steeds meer op gingen richten en gingen ze ook compotes en fruitbeleg maken. Nu staan ze bekend om hun vakmanschap in het maken van deze heerlijke producten. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder dat ze hun cider nu van hand-appels maken en niet van cider-appels. Hierdoor hoeven ze geen suiker toe te voegen en heeft de cider van zichzelf een pure smaak en een heerlijk vol aroma.
Ondertussen heeft het team maar liefst 94 hectare boomgaarden, verspreid over Bretagne. Het voordeel hiervan is dat het risico minder groot is op een volledige misoogst door hagel.
Côteaux Nantais teelt oude rassen, en probeert ook nieuwe soorten uit. Ze letten hierbij op het klimaat en op de bodem en komen zo tot sterke bomen die heerlijk fruit geven. Ook telen ze veel verschillende soorten binnen één boomgaard om de kans op ziektes te verkleinen.
boomgaarden van Côteaux Nantais
Natuurlijke boomgaarden
Tussen de bomen staat gras met verschillende planten erdoor. Dit beschermt en verrijkt de bodem. Om de boomgaarden heen staan boomwallen van hoge, sterke bomen die de fruitbomen tegen de wind beschermen en een plek bieden voor veel vogels en andere dieren. In de boomgaarden staan bijenkasten om de fruitbomen te bevruchten.
bijen en bloesem
Het Demeter keurmerk: Wat houdt dat in?
Demeter is de godin van de vruchtbaarheid. Haar naam is niet voor niets verkozen tot keurmerk van producten uit de biodynamische landbouw.Bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei staan centraal in de bd-landbouw. Net als in de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar Demeter-boeren gaan verder: 100% biologisch. Er wordt gebruik gemaakt van vercomposteerde biologische mest, biologisch stro en biodynamisch veevoer van eigen bedrijf.Demeter-boeren gaan ook op andere terreinen een stap verder: 100% dynamisch.
De bodem
De bodem kun je zien als een levend organisme. Demeter-boeren bemesten dan ook om de bodem te voeden. Dat gebeurt onder meer met gecomposteerde mest. Deze mest wordt opgenomen door het bodemleven. Langzaam komen dan voedingsstoffen vrij voor de planten. Verse mest wordt direct door de planten opgenomen.
Daarnaast werken Demeter-boeren met een ruime vruchtwisseling. Dit betekent dat een gewas maar eens in de vijf tot zeven jaar op hetzelfde stuk grond mag worden verbouwd. Op Demeter-bedrijven zie je daarom meestal een ruime diversiteit aan gewassen. Zo neemt de vitaliteit en weerbaarheid van planten toe en de kans op ziekten en plagen af.Demeter-producten krijgen de tijd om te groeien en om af te rijpen. In de bd-landbouw wordt met speciale preparaten gewerkt om de levenskracht van de producten te ondersteunen.
Planten en dieren
Voor Demeter-boeren hebben planten en dieren allemaal hun eigen karakter. Dit karakter wordt behouden of zelfs versterkt. Koeien houden hun horens. Kippen houden hun snavels. En er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van zaadvaste rassen. Dit zijn planten die zich door eigen zaadproductie kunnen voortplanten. Evenwichtige planten die volwassen kunnen worden. Dat geeft voeding met karakter. Vol met levenskracht.
De mens
Ook alle boeren zijn verschillend. Iedere boer gaat zijn eigen ontwikkelingsweg. En die heeft een wisselwerking met de bedrijfsvoering. Bd-boeren kunnen daarbij worden ondersteund door een coach in het project BD-Beroepsontwikkeling van de BD-Vereniging.